Thursday, March 31, 2011

khasiat AiR......


- Khasiat AIR -
Mungkin ada yang menganggap ia soalan remeh tapi sebenarnya ia amat penting untuk mengingatkan anda supaya minum lebih banyak air.
Kita selalu memperkatakan bahawa asas kepada kesihatan yang baik ialah diet makanan yang seimbang, senaman yang kerap, rehat, sentiasa gembira dan ketawa.
Pengambilan air juga merupakan salah satu daripada asas utama ini. Jika mahukan tubuh sihat, mungkin sudah tiba masanya anda memikirkan saranan pakar iaitu minum enam hingga lapan gelas besar air sehari. Fakta-fakta di bawah mungkin membuatkan anda mula memikirkannya.
Mengapa tubuh memerlukan ‘bekalan’ air baru setiap hari?
Antara 55 peratus hingga 75 peratus berat badan adalah air. Air bahan kedua terpenting selepas oksigen yang diperlukan oleh tubuh. Berikut adalah antara sebab kenapa tubuh memerlukan air.
-Ia membantu penghadaman, penyerapan dan penyingkiran makanan yang dimakan.
-Ia membantu perkumuhan bahan buangan dari usus dan buah pinggang.
-Untuk menyelaraskan suhu badan 24/7
-Memberi kelancaran pergerakan sendi dan membran
-Darah merupakan sistem pengangkutan yang berfungsi ‘mengagihkan’ nutrien makanan ke seluruh tubuh. Hampir 92 peratus kandungan darah ialah air.
-Rembesan tubuh dan cecair penghadaman hampir keseluruhannya adalah air (sistem penghadaman menghasilkan hampir 1.7 liter air liur setiap hari)
Disebabkan fungsi-fungsi yang penting ini, dalam keadaan normal tubuh memerlukan antara satu hingga dua liter air setiap hari supaya ia berfungsi secara optimum. Jumlah ini juga bergantung kepada saiz, diet, sejauh mana individu tersebut mengamalkan gaya hidup aktif dan keadaan cuaca persekitaran.
Senarai di bawah menunjukkan bagaimana tubuh boleh kehilangan air.
-Melalui pernafasan, perpeluhan dan penyingkiran (najis dan air kencing) tubuh anda kehilangan 1.7 liter setiap hari.
-Dalam cuaca panas, perpeluhan meningkat jadi lebih banyak air diperlukan bagi membantu menyelaraskan suhu bandan dan menjadikan anda berasa selesa.
-Ketika cuaca sejuk, lembapan tambahan hilang melalui pernafasan.
-Bagi setiap jam aktiviti fizikal atau bersenam, anda memerlukan tambahan 1-3 gelas air.
-Sistem haba berpusat memberi kesan kekeringan, jadi anda perlu minum lebih banyak air atau kurangkan suhunya.
Tahukah anda?
Air adalah penahan selera secara semula jadi. Kekurangan air boleh membawa kepada makan berlebihan, ini kerana otak tidak dapat membezakan antara lapar dan dahaga, jadi apabila anda fikir anda berasa lapar kemungkinan tubuh sebenarnya memerlukan air. Jadi minum segelas besar air sebelum anda makan keran itu yang mungkin diperlukan oleh tubuh bukannya makanan seperti otak anda fikirkan.
Adakah anda penyahhidratan (dehydaration)
Ramai yang tidak menyedari tubuh sedang mengalami penyahhidratan dan. Di bawah adalah simptom-simptom menunjukkan tubuh sedang ‘dahagakan’ air.
-Pening - Salah satu fungsi utama air ialah membuang toksin dari tubuh. Otak manusia mengandungi 75 peratus air, jadi walaupun mengalami sedikit penyahhidratan boleh menyebabkan pening.
- Letih/Lemah tumpuan - Jika tubuh mengandungi terlalu banyak toksin dan tidak cukup air untuk mengeluarkannya, anda akan berasa kurang bertenaga kerana tubuh bergelut dengan toksin.
-Sembelit - Aiar melawaskan proses penyingkiran najis, jadi minumlah air secukupnya untuk melancarkan penyingkirannya.
-Mengurangkan pengeluaran air kencing/Airkencing kotor - Buah pinggang adalah penapis bahan-bahan buangan dari darah. Hampir 180 liter air dikitar semula oleh buah pinggang setiap hari. Proses ini bergantung kepada bekalan air segar yang secukupnya, tanpanya pengeluaran air kencing akan berkurangan menyebabkan bahan buangan menjadi lebih pekat menghasilkan kencing kotor.
-Mulut berbau - Jika cecair tidak cukup di dalam mulut untuk membersihkan sisa-sisa makanan, bakteria akan membiak di dalam tekak dan mulut menyebabkan mulut berbau.
-Mulut kering - Air liur merupakan bahan ‘pelincir’ mulut, penyahhidratan mengurangkan jumlah air liur.
Penyahhidratan yang teruk juga menyebabbkan:
-Ketegangan otot - Ini berlaku apabila tidak cukup oksigen sampai ke otot melalui pembuluh darah disebabkan tubuh tidak cukup air.
-Kulit - Kulit yang tidak cukup air akan hilang keanjalan. Ujinya dengan mencubit kulit di belakang tangan ia akan terlepas dengan serta merta.
-Mata - Mata cengkung dan kulit di sekeliling mata lembah menandakan penyahhidratan yang teruk.
Jadikan pengambilan air sebagai habit..
Matlamat anda sekarang ialah untuk minum air secara kerap sepanjang hari. Bagi beberapa hari pertama mungkin anda akan berasa kerap ke tandas, ini kerana tubuh belum biasa dengan keadaan itu dan memerlukan masa untuk penyesuaian. Anda juga akan berasa berat badan berkurangan memandangkan simpanan air dalam tubuh menjadi berlebihan dan secara beransur-ansur anda melepaskannya.


sje jerk untuk peringatan aq jugak,, yg payah sgt nk minum air masak
7 gelas dlm sehari,, haha..
n aq akan cube untuk kebaikan yg x payah nk kuar duit, 
hnya minum air masak je.. 
huhu.. 
p aq share care aq sikit k..


lau mata :- aq just perlukan eye mo.. haha tu mesti ade kt handbag aq...
kulit muka: haha aq perlu cuci 3 o 4 kali sehari.. tu aq la.. lau x aq betul2 x selesa..
bibir:- haha lips bum peneman aq, n vitamin C , tanpa ni korang msti ckp 
aq x sht.. 
kuku:- haha ni mak aq la yg bg tips ye.. die kap selalu gosok dgn limau purut,
lau x de .. gne belimbing buluh.. korang gsokkan kt kuku n then korang 
potong bwg ptih sikit je,, gosokkan .. gerenti kilat gler.. x payah nk g pakai 
quitik.. lagipun nk smbahyang pn x ley kan. gne tu.. jela.. huhu..

k la korang .. selamat mencuba.. :) haha..

Tuesday, March 29, 2011

tbe2 lak jelous ....

salam reader...hmm arini aq x de mood la.. ee.. aq pun x thu la nape tbe2 aq jelous.. poyo amat kan??
hahaha ... aq paling x ske time perasaan ni ade dlm diri aq..
sebab t aq mula la pendam something tu.... smpai ley ngis2 tw...
masalah la lau jd cm aq...
n paling penting aq pulak x ngaku yg aq nga jeles kt org tu... tu la kelemahan aq kot..

aq x kan tunjukkan diri aq ni nga jelous babe.. 
p aq rse lebih bgus org yg jeles p die gtwu n luahkan yg die jeles ..
hati x sakit,, n penderitaan tu x la tanggung sorang2 .... kn??
p aq bape kali nk change perangai aq ble aq nga jelous..
p kan x boleh la.. da mmg aq cmni,,, 
ble jelous je aq xnk org tu thu... 

ade 1 kes ni,,,kes dulu la kan...  smpai aq cover air mata aq jatuh ... n buat happy je... 
kire aq ley jd pelakon la kan.. haha
p caya la babe,, susah tw nk kawal perasaan n men2kan perasaan time kite nga 
jelous pastu nk wt2 happy.. 
n paling susah nk kawal saat air mata nk jatuh.. tu la paling  aq kawal
supaya aq x la nangis depan die...

hmmm.... :'( izinkan ku menangis.. 
p/s korang jgn jadi cm aq.. jeles p sakitkan diri sendiri.. hmm


Saturday, March 26, 2011

dapatkah n mampukah engkau???

assalamualaikum reader.. jumpa lg.. kan?? haha.. act. ade free time nk luangkan kat blog niy..
tbe2 je aq teringat kat someone la babe.. serius.. x thu kenape?? 
nk kate die ni special for me .. i'm think not..
but, die kawan yg baik dan seorang yg baik dgn aq... 

ahaa.. korang x thu kan sebenarnye cte mase skola2 aq dulu kan???
ahaa.. act. x de pe yg menarik.. p kan ade jgk la yg nk share
just ingt kenangan lame.. xsalah kan??

mase form 4 act. aq pnh skola kt sri tgkak sebulan je, then aq pindah jb balik
sebab , aq x sesuai dgn bdk2 kat sane.. 
malas la nk cter, p serius pengalaman aq mmg pahit sgt kat skola sri tgkak tu..
da3, aq x nk cter yg pahit... 
p aq nk cter yg manis2 je kt korang k..

=) i'm give u all smile 1st k... ? ermmm korang pnh dgr x lagu ''buatku tersenyum''-shiela on 7?
lau korang x pasti, korang cari la kt youtube k? 
ahaa.. act. lagu ni aq mula jtuh hati cz ade someone boy yg aq kenal b4 ni la k.. 
name die ''amin''.. he not same class with me, but die selalu tnjukkan bas sekolah aq..
act. aq x biase ngn skola tu, n bas skola tu pn aq x cam lg,, n die selalu care about me.. 

ade 1 hari niy, aq masuk program yg d anjur kan di sekola aq,, program tu perlukan 
perhatian yg amt tekun la..
game ni best sgt3 la.. aq men music electric, lau kite pgg pemegang tu n lalu liku2
besi tu, tnpa tersentuh besi tu.. smpai la tamat tu, akan dpt hadiah.. 

best gler! ... aq pun men la game tu smpai abes, last2 amin tu pn dtg kat aq.. die ske panggil aq 
''budak kecik'' sebab aq niy mmg cm dak kecik.. smpai hati die
kap aq cm tu,, uhuaa p aq x ksh pn.. die niy tinggi sgt2.. lau nk ckp aq trpaksa dongak
bape drjah kat die.. huhu.. so, aq pun panggil la die ni ''budak tinggi''..

ahaaa.. kiteorang kawan jela.. jgn slah fhm k, =) n mase tu kiteorang xde belajar pun, 
sebab ade program kt sekola,, die bwak guitar, n tbe2 je die tarik aq ni mcm nk tercabut tgn..
haha.. mase tu, kawan2 aq semua ade kat dpn koperasi, ade taman cikit.. 
die kap ''hey dak kecik, kite lepak2 kt dpn taman jom, member2 awk ade kat sne, nape awk ske sorang2 ye??, nape x join dorang?'' aq ingat lg kate2 die tu... 

aq senyap kan jela.. die trus bebel kap itu n ini die kap '' awk ni pelik la,,, dr mula smpai skola ni
asyik malu2 je, n jarang pulak nk berbual ngn kiteorang,, sombong la arg JB..''
aq ase cm nk trcabut je tgkai nyawa aq niy ble dgr word ''sombong'' 
aq bkn smbong,, p aq tol2 x sesuai dgn dorang.. dorang len drpd kwn2 yg aq pnh 
kawan.. lalu aq pn betah la balik ''hey..! aq x sombong la... aq x ske org nilai yg cm tu..!''

die gelak2 sakan, ee aq lak yg grm mse tu '' hey dak kecik.. sye thu awk ni ank manja, x pndai 
nk marah kan.. so sore awk td tu cm x marah la... sweet jerk'' eeee! yerkkksss! mse tu aq mmg
grm ngn lelaki mcm niy.. 

so, kiteorang pn lepak2 la kt tmn,, rmai la member2 aq 
ade kt situ, pastu ,,, 
tbe2 je die menkan lagu ni .. 
perhatian kpde korang2 semua.. lagu ni kan aq tjukan untuk 
kwn korang ni.. spe ek name die?? haha.. pe2 jela k..
aq selalu panggil die ''dak kecik''.. 
''hey kecik, lgu ni aq rse mmg ko ske laa... p first2 aq mintak maaf k aq curi diari ko .. so 
lirik ni ko ade tlis..'' sjak tu la aq x ske ade diari lg..
SERIK babe! .. 

n die pn menkan lgu tu... sore die sedap sgt2... smpai
member2 aq enjoy n join sekali nyanyi.. aq just snyap je...
act. aq malu.. lgu tu aq xnak spe2 nyanyi selain org yg betul2 wt aq tersenyum..
hihi.. alamak jiwang lak.. 
haha pe2 jela k... p die berjaya wt aq terhibur n senyum ngn sore die..
hihi.. 

then die pn plang diari aq yg aq sangkakan diari tu hlg..
ermmm p aq ttp grm. curi privacy aq.. last2 balik je umah,,
ade surat... alaa.. korang fhm2 la k,
nk no fon. n nk kenal lg rpt..

aq senyap kn je, x bg respon pe2 pn.. sebab aq da mek
kputusan yg mutamad aq nk pindah sekola
n selama seminggu aq x g sekola, 
sbb demam.. 

last aq naik skola je, trus mintak tukar ke jb balik..
trus la lost contact ngn die,,
just say bye n senyum kt die je mse tu.. huhu..
tu la kenangan yg gler2 la mse form4 kt s.sri tgkak..haha mmg gler pnye kenangan...

.......................


i'm ask you my guardian/ prince ... dapatkah engkau menjagaku,?
dan mampukah engkau mempertahankan ku?? 
ahaa... hahaha...

k la reader.. bye2 .. jumpa lg..
salam.. 




Wednesday, March 23, 2011

tumpang gembira... =D

hai dear blogger.. sorry to say laa.. sebab da petang2 jari ni nakal lak nk menaip ... 
just nk share kegembiraan nan korang.. yessss! result spm da kuar da..
aik cehh.. knon2 la.. cam aq lak yg mek result.. 
p aq nk wish cgrt for my junior ''nieysa lokman'' she is my lil sis at smk.tsni ..
her happy person, sometimes her like another person.. tkot gk kan..
''lasak..'' agak2 lau aq ni betul2 la akak die.. da tentu aq ni kene belasah.. haha...*sorry to nieysa.. 

akak thu kamu ley dpt result yg the bom... :)) ermm td aq away ke BSN 
erm beli no pin for permohonan.. aq ni da cam dak baru kuar result 
la pulak kan.. p x pe.. 
ade dak2 bwh aq laa bli no pin jugak.. msti die fikir aq sebaya ngn die
cehh wah... 
x pe2.. lambat lg kan mase.. 

da beli tu.. ngatkan nk wt permohonan.. last2 nk kene print jgk
aikkk.. 
so x jd la.. jd kwn2 tlg ingat kan k
tarikh tutup borang permohonan tu 4/4/2011
k la korang... 
selagi ade mase ... selagi tu aq x kan lupa kan blog niy...
lau x de mase..
sorry la k..


ermm k la da mgrib.. opsss.. salam.. 

Monday, March 21, 2011

arward untuk MU...

hmm ... thanks laaa... sbb first time ajar caye rse kecik hati  mkin kecik3 la hati ni... campai caye berjaya untuk menitis kan air mata....... air mata yg d tangis di dlm hati............ 
msti korang trtnye-tnye nape cye nk ngis.... 
entah laa tbe2 berperasaan cmni.... 


hmmmmmmmmmmmmmmmm :'( lau rse cmni smue cm x ley nk ckp laaa....
 so x ley nk type sekali la... k laaaa bia caye ok dgn cendiri 
la x ok jgk... nacib la yer.... 

calam. . . 

corry no mood tonight ...... 
good bye 
nite.. 
cweet dreams.. 

gelam.. gelam... n gelam nyer.....................

assalamualaikum w.b.t cemua yg sudi bace blog caye ni ye.... eeeeeeeeeeee... gelamnyer caye..... ace cm nk gigit jerk bola n link bowling tuH ... eeeeee... haha.. cye fram 1,pat 25 jerk.. fram ke 2 lagi la ciput jerk dpt.. yg len tu cemua bola tu wt hal... caye punya laaa baik punya lontar bola tuh tw.. ciap cipta skill cendiri tw... eee.. aleh2 jek bola tu mcok kan tepi longkang .... eeee .. gembilanyer cye mce tu......................... ace nk melucur mcok kt link tu jerk... cpaya tombang cmua ... em em em... lam nyer.... cbor2 je la caye ni yer....

pastu kan yg caye gelam tangat2 pas da pulang kcot bowling tu caye g jalan2 .... caye gelam yg amat tangat la ade baju cntik2 lak at ioi kulai tu.....nyem nyem nyem..... aduyai ..... caye nk beli............ p uet x de lor... ni yg ace lam tangat2...<_>

mcm ane niy?????? um um um... x pe2 caye cabor je ler yer..... caye kan dak baik... caye meshti la bnyak bercbor... kan ??? 


Friday, March 18, 2011

hampanyer..............

hai reader.... ari ni aq berperasaan hampa yg amat2 sgt.. hmmm.. td aq ke kolej tu.. tnye same ade intake bulan 7 ke... sje untuk kepastian... n lau betul intake bulan 7 ingatkan ley wt permohoanan manual.. p semua nyer terjawab yg penuh menghancor hati aq... rse nk ngis sgt2.. izinkan aq melalak sekuat hati aq k... hmmmmmmmmmmmmmm :'( korang2.. cmne niy... pihak kolej tu ckp yg x pasti intake bulan 7 kat sini... sebab barang2 pn lom ade lg.. sedihnyer.... lau ade pun mungkin bulan 1 thun depan...

sungguh lame bg aq... the 20 year old.. ohhhhhhhhhhhhhh no.... trpaksa la apply jauh sikit dr family ... masalah nyer ayah n mak x bg aq jauh2 dripada die... hermm?????? cmne niy yer?? pening kepala la pikir... paling dekat pun kat melaka.... alamak kene ke melaka laa aq... aduhai...... aq pn x nk jauh2 msalahnyer... rse cm da seronok da belajar dekat2 ngn family.. =D

hmmm.. mahu melalak !!!!!!!!!!!!!!! hmmmmmmmmm... 

luahan untuk post kali ni aq x suka sgt perasaan yg sedih mcm ni,,,, n la pikir2 tntang ni cm sesak jek nafas aq...
:'(

Thursday, March 17, 2011

perasaan yg teruja sgt2.... ahaaa!!! yay!!!! =)

hai dear blogger... i give smile to you all laa...=)))) huhu... ha.. sekali dengan flying kiss from me k.. muah mah muaaaaahhhhhhhhh hahaha.. da2  terhad k... =P korang2 sebenarnyer tbe2 je aq happy sebab td masuk web portal rasmi untuk cntinue stdy tw... haha.. da ley wt permohonan laaa.. gembiranyer.... aq nk share kat korang niy kegembiraan aq niy... korang2 pasti skong aq kan... aq harap korang skong aq k... :)

bukan ape,, aq sekarang memerlukan skongan dripada korang .. nak2 lagi org yang pling terdekat family aq n  my guardian.. ehem2... ahaa.. opss sdah2 abaikan about my guardian k.. huhu..
esok aq nk away ke kolej tu.. sje je mintak borang lau boleh permohonan manual.. lg senang kan.. ya allah... teruja nyer................. nk sombong belajar.. rse cm baru2 lepas mek sijil spm la pulak.. 

aq berdoa agar pilihan aq kali ni, aq dpt usaha kan dgn baik.. amennnnnn... aq x thu nk gambarkan perasaan aq skrg gembira yg mcm ne.. aq rse lapang sgt dada niy... n aq harap permohanan ni d lulus kan.. aq jugak harap korang sudi doakan k.. aq x mintak ape2 dri korang.. cuma mintak korang doakan kebahagiaan n kejayaan aq je da cukup.. 

yay!!!!! esok korang nk join x aq g picnic... yahooo.... mandi manda laa... xsbr nyer esok... 
huhu...  name je dkt ngn pantai.. p jarang nk mandi, p sekali sekala x pe kan.. tu pn mak x bg lau lame2 mandi.. hihi.. p jnji pat picnic ngn family.. 

uhmmmmmmm.. tbe2 type blog niy, smbil dgn dgr lagu wanita dri siti nurhaliza, aq rse cm rindu sgt kat kawan2 rpat aq, mia.... hmmm series mia ,,, aq rindu sgt ngn ko... n dak2 pip 7.. mcm nk undur kan mase je.. rindu sgt gelak tawe korang ... n kenakalan n gurau senda group drama ''adam n ive'' .

kenangan mu sentiasa menjadi teman dlm hidup aq smpai ble2.. aq lebih gembira berkawan dengan kenangan mu wahai sahabat.. walaupun hakikatnyer kenangan itu sdh lame berlalu... sebab kenangan itu mmberikan seribu 1 manis nyer untuk aq.. n aq harap kenangan ini akan memberi kan aq semangat untuk mencipta 1 lg kenangan terindah dlm hidup aq.. 

selamat tinggal wahai ''sahabat kenangan ku'' selamat dtg ''sahabat reliti ku'' 
humm.. 

luahan hati untuk post kali ni.. korang try la berkawan dgn kenangan korang bersama kawan2 korang yg lame.. cnth , korang ingt la mse korang ngn kwn2 korang.. serius seronok kan............ even cerita yg kite lalui tu dulu pahit ke manis ke sweet sour ke.. p seronok apabila d kenang.. itu la yg menemani aq selama 4 bulan d umah niy.. hmm.. kdg2 aq habis kan mase aq ni dgn berkawan dgn ''shabat kenangan aq''.. 

salam :- norfara akma binti nordin. 
ex pip 7. 
kolej profesional mara bp.
pip10-07-038
c-g-06
blok C


kenangan ku d dwn kuliah..



ni la housemate c-g-06


she is mia.. my best friends
now her my b.friends in my dream.. :)


Tuesday, March 15, 2011

lawatan ke muzium/take a note/ belajar sejarah... hahaha... =P

hai reader.. salam ... ahaa...  jumpa lg kan.. haha.. act. aq nk gelak2 niy.. sebab aq da lame x g lawatan n take a note untuk laporan... haha.. ari sabtu lepas , aq rse cm masa da undur balik semula.. sebab rse cm lawatan mse aq sekolah2 dulu.. nak2 lg kene take a note mse g lawatan tu.. haha

act. mse ari sabtu lepas, girl friends angah dtg la umah, jumpa ngn mak n ayah aq.. pastu kan kiteorang pun g la jalan2.. lepas sarapan tu.. haha. happy sgt, rse cm trlalu singkat je mase nk spend time g jalan2 same2 die.. huhu.. mk n ayah pn cdangkan kite tgk muzium kat balau tu... p before tu kite round2 tmpat immigration.. haha... tgk la sempadan s'pore tu.. nk ke s'pore pasport lak xde kan.. 

so kiteorang pun take la pic.. biase la tu kan.. mstila kene take pic... nk tgk ke?? ok2.. tunggu sebntar k.. :)


ha ni la pic nyer .. ni mse kt immigration hihi.... alamak boleh same lak warna baju.. huhu.. ape la.. lepas berapa minit kiteorang pun gerak la ke balau.. ha ... mse ni la kene siap sedia pen n buku note.. hahaha.. kite org belajar sejarah k.. 

belajar macam mane nelayan ni dpt ikan.. ha ?? dpt ikan.. huhu.. bnyak la sejarahnyer, sejarah kapal karam n mcm2 lg laa.. pastu ade artifak2 yang lame2, cm pinggan2 n batu2 laut... alaa biase la muzium kan.. so barang2 yang sejarah je la.. 

lau korang nak g ngn family ke ,, g la... seronok la jugak, bukan ape, lau da melancong ke sini, try la msuk muzium balau niy,, terhibur ble ramai2 masuk,,, tiket nyer baru je 2 hinggit sorang.. x mahal kan.. ?? huhu.. da terlanjur tu masuk muzium sape2 nk mandi .. boleh la g mandi.. p kiteorang x mandi pn.. ehh ni da cm promote lak ekk??? huhu.. 

ha.. yang paling best msuk kat tmpat die awetkan haiwan... ade ular, tupai, monyet kecil pun die awetkan... mcm2 laa.. lembu cacat pun die ade awetkan... ahaa.. yg unik2 la kan... so dpat la tgk semua tu... 
ingat lagi mse kecil2 lawatan ke kedai buat buku,, kiteorang siap take  note, n bersusah payah wt laporan untuk nk cerita ari isnin ble perhimpunan rasmi.. haha.. kelakar sungguh... :)
  
p aq x la take note mse ni... ahaa.. p setting kat memori aq untuk cerita kat blog aq niy kan.. haha.. p da kire cm laporan jugak la kan... laporan aq lawatan ke muzium balau bersama keluarga ku... haha.. 
 ermmm ... pe lg ekk nk ckp, pastu kiteorang pun balik la.. haha.. penat suda kan.. ronda2 n wat lawatan sambil belajar ni kan.. huhu..

ok la stop sini jela k... t karang makin melalut lak tulis bukan2 kat sini.. huhu.. pesanan aq untuk kali ni ape ekkkk??? jap2 pikir2... ummmmmmmmmmmm... hah!!! lau korang jalan2 mane2 pun kan... pasti kan korang setting kan pekara yg menarik dlm otak k.. serius akan ade pengajaran untuk kite, n baru la ceria hidup kite... haha.. poyo pesan cmni... p bile2 pikir2 betul jugak tw.. kadang2 kerenah2 org pun ade jgk lawak.. haha.. k salam korang ... 



ha ni penutup nyer kat dalam akuarium ni.... hahahahaha.. =D
bes basah baju lepas tu...  hahahahahahahaha!!!!



Wednesday, March 9, 2011

cantik x??? ^v^

salam to all readers... tbe2 je nga musim ujan n sejuk2 cmni best melayan blog aq niy... hihi.. act, xde pe pun berita yg penting... haha.. cuma nk mintak pendapat korang2 yg pakar?? ahaaa? pakar? xdela... aq nk tnye niy... ''cantik x???''' hahaha... sape2??? mane ade... ape laaa... cantik kan?? ermmm... 

tadi aq ngn mak n ayah kuar g kota.. x de pun shopping sgt.. duit aq pokai sgt... xde duit.. hmmm nak melalak pun ade niy... n mase jalan2 tu tgk org bace novel kat kerusi rht... aq rse jeles sgt2... arghhhh.... novel.... my sweetie ........ aq gian gler nak bace novel.. nak2 lagi time dok umah .. xde wt pe... humm... 

jadi td aq jalan2 n beli brg kperluan... ahaa?? korang fhm2 la k... i'm a girl.. mcm2 nk beli.. huhu... so jalan2 la... pastu aq pun g la kat tmpat ksut2... arghh.. serius cntik hill n wdges... ohh my cute.... nape la x de saiz... yang ade saiz besar sgt... aduhai... x dpt la aq membeli nyer... hancor harapan ku... da la silver lak wrna nyer... eeee... gelamnyerrrrr caye...... 

so... aq pun memuncung kan mulut... hummmm... xde rezeki tok memiliki ko wahai cute... herm... so jalan2 la lg... smpai la aq niy penat n give up tok cari wdges.. bkan ape.... cari wdges niy sebab wdges aq da putus... my cute baby... paling aq syg... sebab kcot tu la aq kai g mane2... pastu putus lak.... dala aq cuke cgt kat blingggggg3 die tu.... umm.. x la dpt di selamatkan nyawa die... humm..

so now aq nk tnye cntik x??? wdges niy??? jap2 ea... korang tgk k??? huhu...



ahaa... ni la kacot nyer..... cantik x?? oleh kerana aq niy peminat pink... so pilih la pink... =) ... 
mule2 kan rse cm x nk beli yg niy.. p bile pakai kan cm terserlah lah kecomelan kacot niy... kacot k... bukan aq ... hahaha.. jgn ckp aq perasan.. huhuhuhuhu...

so name die yg ni aq bg ''the cute pinky'' ahaa... 

ahaa.... so the cute pinky ni lak akan menemani aq ke mane saje... ok la korang malam cudah ... aq out dulu.. pesanan dri aq wt kali ni n post kali niy... korang lau nk beli kacot2 yg cute2 n cntik2 n sweet2 kan.. g la kat tmpat yg ade cute2 wdges n hill... serius... x kan rse nk kluar dri kedai tu... k papai to all my lovely readers... cayang korang.. 
muaaahhhhhhhhhh... 

nite... as salam. w.b.t 

Monday, March 7, 2011

aq da cakap .......

salam to all readers... aik tbe2 je kan jari ni nak type kt blog aq yg x seberapa cute niy.. hai blog?? kamu sht2 aje kan kan??? huhu.. act. aq xde pe nak ckp now sibuk2 kan diri dgn membace novel menerusi internet.. 
serius aq ckp kepuasan bace novel in internet ni x cukup.. bg aq aq pegang novel tu baru la aq dpt feel gler kat situ.. haha.. tp oleh kerana aq niy minat gler bace novel.. semua novel aq bace menyentuh feel aq.. haha.. serius.. 

yang geram .. sdg2 asyik bace novel niy.. tbe2 je tergantung cm tu jerk.. grm tw.. sengaja jerk.. aq mmg nak beli .. tp kesian seyh aq niy.. duit pokai gler.. humm..erm minat aq... kadang2 sampai terbawa2 aq dengan perwatakan heroin dlm novel yg aq bace.. itu la minat sgt... lame2 gler agaknyer.. hahaha... 

persoalan yang sedang berlari2 di otak aq niy ... ''ble la nak g shopping.. haha.. aq x nk shopping lebih.. dpt novel pun jadi laaa..'' *da gian sgt nak bace niy.. aduhai... hihi,, 

tp aritu baru je hangout ngn kawan2 kolej.. haha.. seronok...! hihi... siap koreoke lagi kiteorg... tp sies la aq ckp .. aq balik dgn tangan kosong.. bukan x de duit nak beli ape2 yg aq suke.. ermm ade... tp krg selesa ble shopping dengan kawan2 ... myb x biase kot rmai2... n ble aq pilih nk menelek 1 benda tu x puas.. aq ni mmg slah seorang yang teliti sikit about ape yg aq nk beli... x kire la baju ke, selendang ke, ape2 jela... sampai ke barang makeup aq tgk 4 kali.. haha... tu la aq... n aq ske berjalan2 sampai aq penat ... akhirnye aq banding kan kedai mane barang yg paling cantik n harga yang berpatutan.. 

ni aq ikot family aq punya perangai laa.. ske jalan2 ke mane aje.. x tgk sesuatu barang tu 1 kedai je.. g bnyk2 kedai... pastu baru la nilai yang mane nak di beli... haha... ade bgus tw ngn care niy.. bagi orang yang kuat jalan cm aq niy.. jalan xde duit pn aq xksh.. asalkan cuci mate.. haha.. ade trjadi 1 kes ni tw.. duit ade 20 hinggit je.. family ajak jalan2 shopping barang dapur.. 

aq minat sgt ngn rantai tu.. harga die genap2 20 hinggit.. haha.. sanggup ckp kat amoi tu '' x pela ... i x jadi beli'' pudar harapan ku.. tp jnji aq dpt tgk barang2 yg aq ske da cukup.... tu time x de duit la.. lau ade duit.. mahu aq beli 1 kedai tu.. haha.. *agak gler la lau aq wt cm tu...

ehh x sedar da mgrib lak jap lagi.. k la korang2 semua... pesanan dr aq ni lau nak shopping kan jangan trus beli je lau berkenan 1 brg tu.. mane thu jalan2 tmpat lain ... ade yg lagi cntik dri anda beli td.. itu slah 1 nk jimat duit kot... hihi... tu pun cara aq la.. k salam...


tuttttttttttttttt.... ''marilah menuju kejayaan''

Wednesday, March 2, 2011

x lame lagi la babe...

hai reader... assalamualaikum.. erm sje2 jerk kan x de wt pe aq pun teringat lak yang dak2 spm thun 2010 akan mek keputusan spm... say good luck la pade semua yang akan mengambil keputusan spm tu.. tp aq pun sibuk jugak la mengaplikasi about kos2 yang aq nk smbung belajar.. ternyata susah gler kan nak pilih untuk sambung belajar niy.. dugaan dugaan .... macam2.. ermmm... 

alhamdulilah .. selama duduk kat rumah ni aq x la menghabis masa aq dengan benda2 yang kurang berfaedah.. aq trus cari information about kos yang aq nak ambil nanti.. ade kawan2 aq ckp try la apply balik uitm .. ermmm bile aq pikir2 lagi.. baik aq try kemahiran.. cm seronok jerk kan.. korang rse aq try kemahiran ke atau try je apply uitm balik.. lagipun aq da tolak uitm ... boleh ke nk mintak balik??? erm lau nk apply balik, kos lak yang aq pening kan.. humm aq try la tnya family aq.. ternyata family aq bg cadangan untuk try dalam bidang kemahiran.. mane la thu rezeki aq untuk pergi jauh ade kt situ.. aq pikir2 betul jugak mereka ckp tu.. masih teringat lagi mak n ayah ckp '' fara,, kemahiran bukan untuk org yang gagal je.. nape?? kau malu ke?? orang sangka macam tu.. kemahiran la lagi bagus tw.. sekurang-kurangnyer ade jugak kemahiran keluar tu.. boleh buat duit jugak dengan kemahiran kau ade, kadang2 ade yg result spm die lg bagus p mek kemahiran'' aq just pikir jela ape yg diorang ckp.. ade betul jugak ape yang mereka ckp kan.. 


aq hnya telan air liur jela .. sebab aq da x mampu untuk berkata-kata, dengan apa yang aq rse.. mmg rse down gler2 la mse tu.. p ni keputusan muktamad.. aq akan menceburi dalam bidang kemahiran.. aq harap ni yang terbaik wt diri aq.. so aq kene bersiap sedia la dari sekarang ... untuk permohonan saing dengan dak2 mek keputusan spm.. aq rse kejayaan dorang da cm kejayaan aq sekali.. sebab aq nk mula buku baru sama thun dengan dorang.. lambat la sikit untuk aq menapak.. hmmm
k reader.. aq akhiri dengan wasalam. aq harap that a good choice for me... aminn..... 

Berita Harian Online | Diploma dalam bidang kecantikan

Berita Harian Online | Diploma dalam bidang kecantikan

Tuesday, March 1, 2011

colorful family.. =D

assalamualaikum w.b.t .. first i wanna to said, alhamdulilah.. :) sebagai tirai rasmi blog aq niy... 2 hari yang lepas aq baru balik dripda kampung halaman ku, ahaa,,, seronok x? of coz seronok... actually, balik kampung kerana czen aq tunang.. the wonderful engaged... tbe2 je aq rse nk share story about the colorful family .. haha..

i love very much to all my big family, :) for me, their  give colorful in life.. sudah tentu la masing2 ade family kn?? huhu... so, mesti ade penyeri dalam 1 big family... sebenarnya keluarga belah mak n ayah aq mmg ramai yang duduk di sekitar muar n tangkak.. so semuanya dekat2, jadi x jadi masalah pada aq.. huhu.. masing2 dekat...

so kampung mak n ayah aq same tempat la.. haha... tp sekarang da x kampung lg aq tgk tangkak tu.. penuh sesak dengan kereta.. wow! da jdi bandar kain.. interesting.. :) perjalanan pulang ke kampung pada 25 ari bulan.. perjalanan yang agak jauh untuk sampai ke kampung halaman ku,,, tp bg aq seronok sgt dapat jalan2 jauh kan ... bukan selalu pun balik kampung.. nk2 lg balik tempat kelahiranku di ''Muar'' hampir setahun juga aq x balik kampung.. sekali balik, tempat bnyak da berubah kan.. hermm.. x payah tgk tangkak n muar.. kat sini pun da banyak berubah.. makin lame mungkin akan jadi bandar.. hummmm * berfikiran sebentar..  cuba korang bygkan.. jom2.. lau semua da jadi bandar pesat.. x de la kampung ... jadi generasi yang akn dtg celik mata nampak bangunan yang da terdiri dengan megahnyer.. huhu.. xde kampung da.. ish4.. so kene tukar la lagu raye ''balik kampung'' tu ..

haH! kite tukar jadi ''oh,,,,,, balik bandar''' hahaha...gler sudah kepala aq.. huhu.. sekarang dpn umah atok aq sungai tu pun da jadi parit... da x cm sungai lg da... da x nampak aq ni kat kampung.. cya la... dulu ingt lg mse kecik2.. sungai tu paling aq takot.. sebab ade titi kecik kat situ... lau nk g kedai kene lalu situ.. hahaha.. sampai bukak kasut ni sebab tkot jatuh sungai... sekarang aq tgk sungai tu pun x ade da kenangan dulu2... hapus macam gitu je...


ehh melalut jauh lak.. hah mse nk balik tu aq lalu pekan labis.. haha.. sebenarnye tu la first time aq lalu n tgk pekan labis tu... kesian kan aq.. haa.. menarik.. tenang je.. sempat la aq mek pic sekolah menengah labis .. berhampiran dengan tempat aq stop makan.. sebenarnye x rancang pun nk makan kat situ.. tp perut da lapar sgt sebab stop kt machap x makan pun.. just rest kejap.. tu yang aq n family semua makan kat situ.. ni hah pic sign board nyer,,, haha.. sign board pn jadi la.. nasib aq x tarik budak kecik tu bergambar.. haha.. =P nakal lak aq..

hah ni die pic sign board .. the second place we're stop.. untuk makan.. huhu.. lapar sgt tw mase ni... sampai muka sy jadi macam niy... nak tgk? scroll kt bawah k.... :p

hah! tu die.. nga lapar tw niy. sempat senyum lagi saye... hihi... org ckp walau camne pun senyum tu pengubat sebarang penyakit.. terutamanya penyakit ''Lapar''.. huhu pernah dengar ke??? hah.. Dr. fara gtwu sy.. huhu..
 

setelah habis semua makanan tu... muka aq jadi la macam niy pulak.. haha.. happy lak kan.. nak twu muka  aq jadi macam mane? huhu.. scroll bawah lagi... cpt2...! ;P

 

hahaha.. kesian muka time niy.. langsung x cover cun... lau nk twu kawan2 muka lepas makan macam niy la.. haha... :)  

tutttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt!!!! aik nape niy....... ??? haha... pendek kan cerita mknanyer twu...,..,, haha... sampai je kt kampung kiteorang g la jalan2 kt Giant muar.. tp pic x sempat ambek la kawan2.. ni yang rse nk panggil doremon .. hahaha nk patah balik waktu.. dpt la pose2 sakan kt dalam tu kan.. huhu.. p leka la,, x teringat nk mek pic... :( 

kokok kok! haha.. ayam kat kampung pun da x bunyi lg .... pelik laa... jadi aq pun dgr2 kan jela kt korang bunyi ayam kokok k.. huhu.. lebih krg cm tu la,, huhu.. 

tengahari tu semua siap2 la nk g hantar rombongan meminang.. so aq pun make up la simple2  se simple aq.. haha.. ni la hasilnyer.. :)


hah... ni die pic aq mse pegang hantaran daripada pihak perempuan.. sebenarnyer ni time nk balik semula kt umah... mase hantar yang abg sedara aq punya hantaran tu .. camera man x de... huhuhu..  p aq sempat la jadi camera man untuk hantaran yg aq pegang daripada pihak lelaki.. ni hah die... 

sorry korang x nampak jelas hntarannya ... sebab mek pic ni pun mase nk away ke rumah pihak perempuan... huhu.. tu hantaran yg paling ringan la aq bawak.. haha.. bkn ape,, tkot yg berat nnti tngan aq x kuat,, huhu.. =P

the story colorful family yang aq nak ckp ni la.. jap2 k... huhu.. korang tgk je dulu pic yang akan muncul.. sorry jugak la aq mek curi snap pic.. huhu.. haha



 ha ni la paksu ku.. huhu.. serius nampak.. rse2 die ni garang x? agak2 korang?              huhu x garang pun.. paksu ku ni la yang paling soprting... hihi.




ni lak maksu ku.. aq snap je.. tanpa pengetahuan diorang.. haha.. nakal sungguh aq... huhu..





 ni la bakal isteri abg zul.. huhu.. mek pic dengan ayah ku.. huhu.. 




  ni la my lovely dad.. huhu.. aq nmpak pendek jugak walaupun pakai hill.. hummm..



ni pic with my lovely mom.. haha... yes aq da tinggi.. huhuhu.. =P ..


the nice pic yang sempat take... lepas makan.. with my adik sedare... :)

so ... i hope you enjoy look all my pic at this post today,,, aq akhiri kan dengan pic yang terakhir niy k... 



 ThE EnD ... :)
                                  ''colorful family''